Víme, že široká škála prospěšných mikrobů v lidském střevě je nezbytná pro trávení potravy a vstřebávání živin. Střevo je zázračná jednobuněčná výstelka, díky níž vstřebáváme z přijímané potravy to, co potřebujeme. Pokud nedostáváme dostatek živin, může se tato střevní výstelka začít rozpadat a způsobit řadu zdravotních problémů.
Odkud však tyto mikroby získáváme?
1. V průběhu našeho porodu.
Když se děti rodí vaginou s obličejem obráceným směrem dolů, zachytí spoustu mikrobů! Představte si, že něco, co bychom mohli považovat za „nechutné“ nebo nehygienické, ve skutečnosti vytváří celý náš mikrobiom po celý život. Mikroby získáváme také z držení v blízkosti kůže a z kojení.
2. Naše prostředí v dětství a zkušenosti z dospívání.
Strava, kterou jste jedli, místo, kde jste žili, čistota vašeho domova, množství špíny, ve kterém jste si mohli hrát – to vše má obrovský vliv na mikroby, které si s sebou nyní nesete.
3. Naše dnešní strava.
V současné době pociťujete účinky své stravy. Stravy, kterou jste jedli včera, a stravy, kterou jste jedli před rokem. Obě jsou důležité. Protože vybudování zdravého mikrobiomu může trvat až dva roky, a tak je zde důslednost opravdu klíčová.
Jednou z nejdůležitějších součástí skutečně výživné stravy je čerstvé ovoce a zelenina. V ideálním případě by to mělo být v podobě mnoha různých druhů a barev.
Jak se ale mikrobi do těchto potravin dostávají?
Mikrobi v ovoci a zelenině pocházejí z půdy. V hloubce asi 15 cm pod zemí najdete ekosystém, který vzkvétá, bují a kypí životem. V této specifické oblasti (kvalitní) půdy spolupracují miliardy mikrobů, kteří rozkládají organické látky, dodávají živiny rostlinám a spolupracují s většími organismy, jako jsou hlístice a červi. Když je semínko zasazeno, jsou tito mikrobi součástí každého kroku, aby mu pomohli v něco vyrůst, aby ho ochránili před škůdci a aby ho vyživili živinami, které z půdy potřebuje.
Něco v tomto systému je narušeno
Potraviny, které jíme, by měly obsahovat miliardy mikrobů a vysoké množství živin. Půda je však kvůli moderním zemědělským metodám, chemickým hnojivům, antibiotikům a dalším látkám méně výživná než před 100 lety. Právě zveřejněná studie uvádí „alarmující pokles nutriční kvality potravin“ a tvrdí, že tento trend musíme v zájmu zdraví budoucích generací zvrátit.
V naší stravě je méně mikrobů a minerálních látek, i když se stravujeme kvalitně. Abychom si vybudovali odolnou a zdravou budoucnost, potřebujeme doplnit mikroby v našich střevech i v půdě.
Půda je střevo planety, je to „domov mikrobů“. A ta na tom není dobře.
Doplňování mikrobů v našich střevech – proč je půda nejlepší?
Dokud se nám nepodaří obnovit mikrobiální rozmanitost v půdě, je pravděpodobné, že budeme muset užívat doplňky stravy pro lidské zdraví.
Věděli jste, že jediná čajová lžička kvalitní půdy obsahuje více mikrobů než lidé na planetě? A tyto mikroby jsou nesmírně rozmanité, obsahují spoustu různých typů mikrobů, které spolupracují. Půda obsahuje tolik různých mikrobů, že lidé ani nebyli schopni všechny identifikovat!
Naše probiotika tento úžasný svět půdních mikrobů sklízejí a fermentují, aby se jejich počet (ještě více!) znásobil, aniž by se změnilo mikrobiální složení.
Nic z přírody neodebíráme; prostě ji bereme takovou, jaká je, a dáváme vám ji.
Co můžete udělat vy?
Můžete pomoci zvrátit tento úbytek mikrobiální rozmanitosti. Představte si to jako úbytek biodiverzity, který ve skutečnosti nevidíte, ale jehož dopady můžete pozorovat. Těmito dopady jsou krize lidského zdraví, degradace půdy a úbytek rostlinných a živočišných druhů.
Můžete pomoci používáním probiotik ve střevech a používáním probiotik na zahradě.
Neberte nás za slovo. Vyzkoušejte to sami.