Selen


Zdroj:

Alfalfa, ječmen, brokolice, para ořechy, máslo, kešu ořechy, krab, celer, vejce, ryby, česnek, lidské mateřské mléko, ledviny, játra, makrela, ústřice, arašídy, seleno kvasnice, tuňák, tuřín, cibule, celozrnné obiloviny, orgánové maso.

Faktory zvyšující poptávku:

Stárnutí, alkoholismus, rakovina, cirhóza, Crohnova choroba, infekce Coxsackievirem, cystická fibróza, vysoká hladina cholesterolu, kontaminace těžkými kovy, hypotyreóza, PMS, těhotenství, předčasně narozené děti, kouření, nedostatek vitaminu C.

Terapeutické použití:

Stárnutí, AIDS, alkoholismus, srdeční choroby, toxicita těžkých kovů, rakovina, hepatitida B, infekce HIV, zánětlivá onemocnění, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, nízká imunita, revmatoidní artritida, poruchy štítné žlázy.