Zinek


Zdroj:

Hovězí maso, borůvky, pivovarské kvasnice, červená paprika, vaječné žloutky, zázvor, sleď, játra, mléko, jehněčí maso, ústřice, slunečnicová a dýňová semínka, mořské plody, celozrnné produkty, kvasnice.

Faktory zvyšující poptávku:

Věk v důsledku zhoršeného vstřebávání, alkoholismus, achlorhydrie, toxicita těžkých kovů, resekce střev, poruchy příjmu potravy, onemocnění jater, poruchy štítné žlázy, těhotenství, poruchy slinivky břišní, virové infekce, mentální postižení, vegani, traumatické a chirurgické rány.

Terapeutické použití:

akné, průjem, anémie, artritida, sportovní trénink, autismus, popáleniny, Crohnova choroba, infekce HIV, ztráta chuti a čichu, pica, těhotenství, virové infekce, hojení ran patří mezi terapeutická použití zinku.